domingo, 9 de junio de 2013

VALORACIÓ DE LES COMPETENCIES ASSOLIDES

Desprès d’aquets quatre últims mesos que he realitzat les pràctiques i aquesta assignatura, a continuació disposo a fer una reflexió sobre les competències que he assolit.

Primerament la competència d’autonomia en l’aprenentatge, durant aquest període de pràctiques he de dir que he après moltíssim, ja que per mi era el primer cop que passava tant de temps amb un grup nombrós d’infants entre 5 i 12 mesos d’edat. A través de l’observació i el dia a dia a l’aula amb la meva tutora,  he après estratègies per intervenir de la forma més adient cap els infants. Aquesta era una de les meves grans pors quan vaig començar no saber que fer. Per exemple, quan un infant és posa a plorar la meva primera reacció es agafar a l’infant, que no és que estigui malament, però ara puc utilitzar altres recursos com per exemple les cançonetes.

En segon lloc reflexionar sobre el meu propi procés d’aprenentatge, penso que aquesta ha estat una de les competències que més he evolucionat al llarg d’aquest temps. Encara que sempre he estat una persona molt crítica i pessimista amb jo mateixa, i a més reconec quines són les meves limitacions i possibilitats , he de dir que me sorprès a mi mateixa ja que he complit i superat els objectius que jo m’havia establert cara les pràctiques. Això, m’ha demostrat que puc donar molt més de mi i que potser no hem coneixia tant com pensava.

El fet de que crec que el meu aprenentatge ha estat l’idoni, ha estat perquè gràcies a l’assignatura he pogut comparar, compatir i reflexionar amb altres companys les nostres experiències.

Per altra banda sobre analitza i reflexiona sobre el funcionament dels centres d’Educació Infantil, he de dir que per conèixer el funcionament és necessari estar a dintre del centre. Això que en un primer moment sembla molt senzill , molts de cops no ho és ja que al llarg de les jornades sorgeixen entrebancs.

A més, penso que el centre és poc flexible pel que fa a l’estructura de la jornada i als seus horaris, perquè quan hi ha algun retard o problema ja tot el centre queda desorganitzat. Crec que pel bon funcionament d’aquest haurien de tenir previstes situacions com aquestes.

Seguidament, la competència analitza i reflexiona sobre els processos d’ensenyament- aprenentatge.  El centre utilitza una metodologia constructivista, on l’infant és el protagonista del seu propi aprenentatge a través de la manipulació, experimentació i l’observació. A més, la filosofia principal en el que es basa és la llibertat de moviment perquè l’infant fomenti la seva autonomia i es desenvolupi a nivell motriu, cognitiu i social.

També, proposen que tots els moments de la jornada siguin significatius i el centre estat adaptat perquè així sigui, però hi ha molts de cops que donen prioritats a unes coses que a altres.

Per acabar, pel que fa sobre la competència de reflexiona sobre el procés de millora,  ha estat el centre que ens va proposar fer un cançoner, en un principi no veiem quina utilitat podia tenir ni en que millorava, però a mesura que ha anat passant el temps ens hem adonat que és una proposta que demanaven els pares, d’aquesta manera es dóna continuïtat a la línia educativa del centre i potencia la col·laboració entre l’escola i la família.


Per últim, vull dir que els projectes de millora s’haurien d’elegir analitzant realment quina és la necessitat que presenta el centre i sobretot veure si són possibles i poden tenir una continuïtat.



Competències treballades:

1. 4 Arribo a conclusions elaborades a partir de la contrastació de la informació recollida tant de la teoria com de la pràctica.



2. 1 Identifico punts forts i punts febles quant a les meves capacitats i competències professionals

No hay comentarios:

Publicar un comentario